Never Give Up, everything is possible


Brons op EK outdoor voor Marianne Verdonk

14-06-2014 09:34

Brons op de 100 meter voor Marianne Verdonk

Bergen op Zoom: Op de eerste wedstrijddag van het Open Europees Kampioenschap heeft Marianne een bronzen medaille behaald op de 100 meter sprint. Achter de Hongaarse Piraska Csontos en de Kroatische Mikela Ristoki liep zij in 13,41 naar een fraaie bronzen medaille.

Het programma op dag 1 was zwaar. Om 16.00 uur verspringen, 17.15 uur de 400 meter, 18.00 uur de 1/2 finale 100 meter en om 20.00 uur de finale 100 meter. In goed overleg werd besloten om in ieder geval niet van start te gaan bij het verspringen. Een goede beslissing gezien de energie die het verspringen kost en de tijd die hiermee gemoeid is (de laatste sprong werd om 17.05 uur gemaakt).

Dus als eerste onderdeel de Paralympische 400 meter vlak, 2 series waaruit de eerste twee aankomende per serie aangevuld met de twee tijdsnelsten zich plaatsen voor de finale op zaterdag. Op dit onderdeel een heel zware tegenstand. Wereldrecordhoudster Bieganowski uit Polen die al enkele jaren niet meer uitkomt op de 400 meter was nu wel weer van de partij, net als de Hongaarse tweeling Biacsci die samen met de Poolse loopsters lang de dienst uitmaakte op deze afstand.
Marianne loot de 2de serie en start in baan 2. Haar grooste concurentes de Poolse Sabina Stenka start in baan 6 en de Hongaarse Bernadett Biacsi net voor haar in baan 3. De start is traditioneel razendsnel, al op het einde van de eerste bocht passeert Marianne de Hongaarse, aan het einde van het eerste rechte eind loopt alleen de in 6 gestarte Stenka nog voor haar. Deze positie weet zij tot aan de finisch te consolideren. De eerste plaats in 1.01,91 (en de beste tijd over de 2 series is voor Stenka), Marianne wordt fraai tweede in 1.03,28 waarmee beide atletes zich automatisch plaatsen voor de finale. In de eerste serie wint wereldrecordhoudster Bieganowski (1.02,70) voor Ilona Biacsi (1.03,15). De finale op Zaterdag wordt aangevuld met de twee tijdsnelste atletes Pieczeblechek (1.04,16) en Bernadett Biacsi (1.05,02).
Dit belooft veel voor Zaterdag, absolute favoriete is de Poolse Bieganowski, ook Sabina Stenka lijkt te snel voor de rest van het veld. Voor het Brons zijn er duidelijk 3 kandidaten  Ilona Biacsi, Marianne Verdonk en de Poolse Pieczebelchek lijke aan elkaar gewaagd.

Na de 400 meter de 1/2 finale 100 meter. Hier is de opdracht, eindigen bij de eerste drie. Marianne loopt in haar serie tegen eeuwige concurrente Cercequeira uit Portugal die ze overtuigend verslaat. Haar 13,66 is goed voor winst in haar serie en zekere plaatsing voor de finale. In de andere 1/2 finale loopt titelfavoriete Mikela Ristoki en gevaarlijke outsider Wu Ching Wan (Hong Kong China). Mikela wordt verrassend tweede achter een nieuwe naam in dit veld de Hongaarse Piroska Csontos.
De levert uiteindelijk een finale op met: Piroska Csontos, Mikela Ristoki, Marianne Verdonk, Maria Sousa (Port), Holy Durbridge (Eng), Raquel Cercequiera, Erica Gomes (Port) en Wu Ching Man. Drie Portugese loopsters, één Kroatische, één Hongaarse, één Engelse, één Chinese en de Nederlandse Marianne Verdonk die zich als derde plaatst voor de finale later in de avond.

In de finale starten de favorieten Ristoki, Csontos en Marianne Verdonk naast elkaar.  De start, normaal gesproken het sterkste wapen van Marianne was deze keer minder, na 30 meter liep Marianne op de zesde plaats. Helemaal voor in het veld hadden Ristoki en Csontos al duidelijk een gat geslagen. Het tweede deel van deze 100 meter was supersterk. De eerste twee atletes waren buiten bereik maar alle overige atletes moesten er aan geloven. In 13,41 liep ze naar een derde plaats, waarmee de eerste Bronzen medaille van dit tournooi een feit is.

—————

Terug